sobota, 28 czerwca 2014

papryka w zalewie chrzanowej

Składniki:
0,5 kg papryki kolorowej

Zalewa:
0,7 L wody
1/2 szkl.octu 9%
3 łyżki cukru
1 łyżki soli
1 słoiczek chrzanu (najlepiej bardzo ostry lub świeżo starty)

Dodatkowo do kazdego sloika:
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
2 ziarna pieprzu



Paprykę dokładnie umyć,pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski.Do garnka wlać wodę,ocet,cukier,sol i dokładnie wymieszać,zagotować i przestudzić.Do ciepłej dodać chrzan i dokładnie wymieszać.Do słoików dodać przyprawy i skrojony w plastry czosnek. przełożyć paprykę do słoików i zalać zalewa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz