poniedziałek, 23 czerwca 2014

Marynowana fasolka szparagowa

Składniki:
1,7 kg zielonej fasolki szparagowej 

Przyprawy na każdy słoik: 

2 liście laurowe 
4 ziele angielskie 
1/2 lyżeczki gorczycy
1/2 lyżeczki kopru suszonego
1 ząbek czosnku  

Zalewa: 

1 L wody 
2 szklanki octu 9% 
8 łyżki cukru 
2 łyżki soli



Fasolkę szparagową oczyścić obciac koncowki i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić zalac zimna woda. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy po czym poukladac w nich fasolke i na góre posypac koprem.zalać gorącą zalewą szczelnie zakrecic pasteryzować przez ok. 25 minut. odstawić do ostygnięcia i na 2 dzien pasteryzowac kolejne 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz