czwartek, 5 czerwca 2014

konfitura ananasowa+sok

Skladniki:
5 ananasow
1 kg cukru
3/4 szkl. wody





ananasy obrac ze skorki,skroic w kostke.
ananas warstwami zasypac cukrem.odstawic na kilka godzin zeby puscil sok.
przekladamy do garnka dolewamy wode i dusimy na ogniu.co jakis czas mieszajac.
gdy ananas bedzie miekki zmiksowac blenderem i dusic dalej na malym ogniu az zgestnieje przez 
ok.1-2.godz.
gdy zgestnieje przecedzamy przez sito(o malysch oczkach) goraca konfiture przekladamy  do sloiczkow szczelnie zakrecic,
i odwrocic do gory dnem az ostygnie.skok rozlac do buteleczek (jest bardzo slodki i nadaje sie swietnie do goracuch napojow lub na zimno z woda).
pasteryzowac 15 min.
oznaczyc i odstawic w ciemne suche miejsce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz