sobota, 7 czerwca 2014

golabki w sosie pomidorowym


Skladniki:
1 glowka kapusty bialej
2 szkl.ryzu
1kg miesa mielonego
2 cebule
5 lyzek masla
1 lyzka maki
100ml smietany
200ml przecieru pomidorowego
przyprawa do golabkow
pieprz,sol
kucharek smak wiosny i lata
slodka papryka
magi 
chilli (nie koniecznie)





kapuste obkroic na koncowce i wydrazyc srodek.obgotowac i wyciagnac pojedynczo sparzone liscie.
ryz ugotowac i dodac do miesa mielonego.cebule obrac i pokroic w kostke zeszklic na 2 lyzkach masla i dodac do miesa.
doprawiamy przyprawa do golabkow,pieprz,sola,kucharek smak wiosny i lata,slodka papryka,magi ,chilli.wedle swojego smaku.
ostygniete liscie kapusty nadziewamy farszem i zawijamy.brytwanke wykladamy lisciami kapusty i na nie wykladamy zawiniete golabki.(liscie sa po to zeby golabki sie nie przypalily)
podlewamy sosem:
3 lyzki masla+maka+smietana+przecier pom.+sol+pieprz zmiksowac blenderem na gladka mase

dusimy az golabki zmiekkna (trzeba sprawdzac)
podajemy z ziemniakami jak rowniez mozna jesc same ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz