sobota, 7 czerwca 2014

fasolka po bretonsku


Skladniki:
fasola "jas"
kielbasa
boczek wedzony
koncentrat pomidorowy
olej
cebule
sol
pieprz
papryka slodka
cukier
majeranek
czaber
przyprawa do dan z fasoli
ziola prowensalskie
bazylia
oregano
troche chilli
kucharki smak lata i wiosny
czosnek
kechup



fasole dokladnie myjemy,zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na noc.
nastepnego dnia przelewamy fasole z woda do garnka i zalewamy dodatkowa woda.gotujemy az zmiekknie
(ma byc miekka ale nie rozgotowana)
kielbase,boczek cebule czosnek kroimy w kostke.na patelni rozgrzewamy olej szklimy czosnek,cebule pozniej dodajemy kielnase i boczek smazymy chwile razem iprzekladamy do garnka z fasola.
odlewamy troche wywaru z fasolki,mieszamy w nim kechup i koncentrat pomidorowy,dokladnie mieszamy i wlewamy do fasoli.dodajemy przyprawy i dusimy chwile.

nie podaje wam ilosci bo u mnie zawsze robione jest w wielkim garnku jak dla wojska,pozniej zamrazam i gdy nie mam czasu gotowac obiad na szybko jak znalazl ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz