poniedziałek, 23 czerwca 2014

czeresnie na kilka sposobow....

trafila mi sie swietna okazja z czeresniami wiec oczywiscie odrazu postanowilam zamknac je w sloikach bo tak szybko konczy sie na nie sezon.na poczatek mialam 7,5 kg i postanowilam je podzielic tak zebym mogla sie nimi cieszyc pod wieloma postaciami wiec powstal kompot,sok,dzem,i kandyzowane czeresnie

kompot

skladniki:
czeresnie 
cukier
woda


czeresnie umyc,ulozyc do sloikow,zasypac cukrem po 3 lyzki na 1L sloik i zalac goraca woda. szczelnie zakrecic,potrzesc troche zeby cukier sie rospuscil,pasteryzowac 15 min.
byl to moj pierwszy kompot z czeresni wiec nie wiedzialam ze nie trzeba ich drylowac.ale jestesmy tylko ludzmi i uczymy sie na bledach ;) wykonalam kawal roboty niepotrzebnie ale co mi tam :) i tak pysznie wygladaja ;)




sok i dżem

Skladniki:
czeresnie 
woda
cukier
2 galaretki wisniowe 

czeresnie umyc wydrylowac wlozyc do garnka i zalac woda ( tak zeby cale byly pod woda) gotujemy az owoce zmiekkna,ok 40min sok przecedzamy do innego garnka. do soku dodac 1 kg cukru i zagotowac az sie rozpusci.gorace przelac do butelek.
owoce zasypac 1 kg cukru i dusic 30 min po czym delikatnie zmiksowac blenderem czeresnie tak by byly wieksze kawalki  i dusic az powstanie gesta konfitura dodac galaretki  dokladnie wymieszac,i zagotowac.gorace przelozyc do sloiczkow. 
pasteryzowac 15 min.










czeresnie kandyzowane

Skladniki:

czeresnie 
woda
cukier
sok z 1/2 cytryny
przepis znaleziony TU u mnie troche zmieniona koncowka przygotowania.


wydrylowane czeresnie zalalam woda dodalam cukier i sok z cytryny,dusilam przez 30 min na malym ogniu po czym  wylaczylam gaz,wylowilam wszystkie czeresnie wlozylam do sloiczkow,po czym zagotowalam powstaly sok i goracym zalalam czeresnie.





z 7,5 kg czeresni zrobilam
8 x 1 L- kompotow
9 x 0.33L- soku
5 x 0.33 L- dzemu
3 x 0.33 L- kandyzowanych czeresni




z nowych czereśni zrobiłam jeszcze kilka słoiczków kompotu z jabłkami i cytryną

Składniki:

czereśnie
jabłka
3 łyżki cukru na słoik
po 1 plasterku cytryny na słoik

czereśnie umyć włożyć do słoików,jabłka obrać skroić na mniejsze kawałki i dodać do słoika,cytrynę obrać ze skórki, rozczłonkować i dodać po 1 plasterku do słoiczka zasypać cukrem i zalać wrzątkiem










2 komentarze:

  1. Mariolka, nakupowałam czereśni, ale nigdy nie zdążyłam ich przerobić. Za każdym razem za szybko ubywają i nie mam co przetworzyć :D; podziwiam Ciebie; wszystkie przetwory wyglądają smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz ja będę się nimi cieszyć jak ich nie będzie w sklepie.ale mogę powiedzieć ze dżem i kandyzowane już spróbowałam i są przepyszne polecam gorago

      Usuń