piątek, 6 czerwca 2014

Baranina

skladniki:
baranina (u mnie spory kawalek taki ok 5kg)
przyprawy (mozecie zobaczyc przyprawy dla innych mies TU )
-estragon
-majeranek
-papryka czerwona
-ziele angielskie
-pieprz czarny
-czosnek
-czaber
-koper
-cebula
-szalwia
-natka pietruszki
-mieszanka curry
-mieszanka chilli 
 oliwa




baranine pluczemy,wkladamy do duzej miski i zasypujemy przyprawami i zalewamy oliwa.
calosc dobrze mieszamy tak zeby mieso bylo cale pokryte marynata.odstawiamy do lodowki.
ja zawsze wstawiam na ok 2 dni mam pewnosc ze baranina bedzie pyszna i nie bedzie smierdziec.
baranina ma bardzo specyficzny smak i zapach dlatego najlepiej zeby polezakowala w marynacie najmniej 1 dzien.
po czym wkladam ja do brytwanki lub naczynia zaroodpornego posypuje jeszcze poszatkowanym czosnkiem.
piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy ok 2 godzin  albo i wiecej trzeba sprawdzac czy mieso jest miekkie.Pyszna na goraco jak i zimno ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz