czwartek, 1 maja 2014

zurek

SKŁADNIKI:

kości,udka lub skrzydełka

ziemniaki (skrojone w kostkę)
żurek w buteleczce (2x330ml)
kiełbasa ok 1/2-1kg (skrojona w kostkę)
jajka
5 łyżek śmietany (nie zimnej)
3 łyżki mąki
kostka rosołowa wołowa
kucharek
majeranek
pieprz
sól
magi
oregano
bazylia


kości obgotować przez 30 min,odlać wodę i opłukać kości,zalać nową zimną wodą,gotować kości jak na rosół. ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić go kości.gotować aż ziemniaki będą miękkie. dodać kostkę rosołową wołową,żurek,kiełbasę(można zostawić kilka większych kawałków) .przyprawić: pieprzem,solą,kucharkiem,oregano,majerankiem,bazylią,magi (według swojego smaku).gotować wszystko na małym ogniu ok 30 min. odlać trochę zupy do kubka dodać śmietanę i mąkę (dobrze wymieszać).dodać do żurku. podawać z wcześniej ugotowanym jajkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz