niedziela, 11 maja 2014

sos pomidorowy slodko - kwasny do kanapek lub makaronu

skladniki
1kg.pomidorow koktailowyh
8 zabkow czosnku
2-4 lyzeczki chili w proszku (mozna zastapic swieza)
2 lyzeczki imbiru w proszku (mozna zastapic swiezym)
2-4 lyzeczki slodkiej papryki
250ml octu jablkowego
2 lyzeczki kolendry
2 lyzeczki gorczycy
1 szkl.cukru brazowego (moze byc tez bialy)
150g przecieru pomidorowego


czosnek obrac,chilli,imbir(rowniez jesli jest swiezy) zmiksowac na miazge za pomoca blendera.po czym dodac umyte pomidorki i zmiksowac ponownie na gladka mase.przelac do garnka,dodac ocet,cukieri przyprawy.(nie przejmujcie sie kolorem jaki wam wyszedl po zmiksowaniu ;) bedzie ladniejszy na koniec )doprowadzic do wrzenie,zmiejszyc gaz i gotowac przez ok. 1.5 godz.co jakis czas mieszajac az uzyskamy konsystencje konfitury.pod koniec gotowania jak zrobi sie dosc geste ale nie calkiem geste wlewamy przecier pomidorowy i slodka papryke i gotujemy jeszcze przez 10 min mieszajac.przekladamy do sloiczkow gorace i pasteryzujemy 15 min.z podanej ilosci wyszlo mi 5 malych sloiczkow po musztardzie.

jezeli ktos lubi bardziej ostry smak polecam dodac swierze papryczki chilli, 
ich ilosc zalezy od waszego smaku i gustu.
ja osobiscie nie moge jesc ostrych potraw wiec zastapilam je przyprawa i dodalam na tyle zeby mi smakowalo ;)
swietnie nadaje sie do kanapek na sniadanie lub tez jako dodatek do makaronu.


ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz