niedziela, 4 maja 2014

salatka grecka

Skladniki:
1kg ogorkow zielonych ( u mnie dlugie zielone 4szt)
0,5 kg marchewki
0,5 kg papryki kolorowej
4 cebule (u mnie 2 czerwone i 2 biale)
2 szkl.wody
1 szkl.octu
1 szkl.oleju
4 lyzki cukru
2 lyzki soli
pieprz do smaku




warzywa dokladnie umuc i osuszyc.
ogorki zetrzec w plasterki,marchew starkowac w paseczki,papryke skroic w kostke,cebule skroic w plasterki.Wszystko razem polaczyc i dokladnie wymieszac.dodac wode,ocet,olej i dokladnie razem wymieszac ,po czym dodac cukier,sol,pieprz i znowu wymieszac.zostawic na 2 godz.zeby sie przegryzlo.
przekladac do sloikow i pasteryzowac 20 min.odwracamy do gory dnem i zostawiamy do wystygniecia.
oznaczamy i odstawiamy w ciemne i chlodne miejsce.



ZYCZE SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz