czwartek, 22 maja 2014

rolada chlebowa

przepis znaleziony Tu
ja oczywiscie za drugim razem zmienilam 
skladniki:
600 g mąki pszennej
300 ml wody + 20 ml do drożdży
1 łyżeczka soli
100 g roztopionego masła
1,5 łyżeczka cukru
30 g drożdży świeżych
jajko do smarowania

dodatkowo:
ser (plasterki albo starty)
wędlina,kielbasa,parowki
serek topiony
ogórki 
pomidory
papryka
szczypiorek
(to co lubicie)



Drożdże roztapiamy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką i resztą wody, solą i roztopionym masłem.Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski na 1 h, aby wyrosło.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (u mnie 4). Rozwałkowac na prostokąt.Układam nasz farsz. Zwijamy a brzegi podwijam pod spód. Odstawiamy na 40 minut, by wyrosło.Wyrośnięte smarujem rozkłóconym jajkiem, a potem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy, aż będzie rumiane (ok. 20–25 minut). Podajemy na ciepło lub zimno nadaje sie swietnie do mrozenia ;) wystarczy wyciagnac dzien wczesniej.Jest tak pyszne ze nie mozna przestac jesc ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz