czwartek, 1 maja 2014

pomidorowka

SKŁADNIKI:

kości do wywaru

3 łyżki masła
10 pomidorów (najlepiej miękkich)
ryż
300 ml.śmietany 12% (ciepła nie z lodówki)
kiełbasa
1 słoiczek przecieru pomidorowego (pudliszki)
przyprawy pieprz, sol ,magi ,liść laurowy, ziele angielskie


zrobić wywar jak na rosół.gdy będzie gotowy przecedzić przez sito tak by został sam rosół. pomidory sparzyć obrać ze skórki o dusić na maśle i z odrobina rosołu ,aż będzie z nich przecier.(jak jednak zostaną większe kawałki to zmiksować blenderem) .kiełbasę kroimy w kostkę lub paseczki (ja robię oba sposoby na raz) .odlewamy do pojemniczka trochę rosołu i kilka łyżek wywaru z pomidorów,dodajemy do tego przecier,i dobrze rozmieszać trzepaczką,następnie dodać ciepłą śmietanę i wymieszać ponownie.odstawić.ryż ugotować osobno.gdy wszystkie składniki są gotowe wrzucamy do gotującego się rosołu przecedzone przez sito bądz zmiksowane pomidory,następnie kiełbasę i ryz jak i przecier pomidorowy ze śmietana.przyprawić pieprzem sola magi,liść laurowy ziele angielskie.według swojego gustu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz