czwartek, 1 maja 2014

Oliwy Smakowe

uwielbiam oliwy smakowe.sklepowe jednak sa dosc drogie,wiec postanowilam zrobic swoje oto one:

bazylia z czosnkiem

czosnkowa z pieprzem

grzybowa

mietowa

ziolowa: ze swiezych i suszonych ziól

ziolowa: ze swiezych  ziól


opis skladników

1. ze swiezych ziól:bazylia,tymianek,pietruszka,lisc laurowy
2. ze swiezych ziól: pietruszka,mieta,tymianek, i suszonych ziól: bazylia,lisc lubczyka,oregano,lisc laurowy
3. z suszonymi grzybami borowika
4. z mieta
5. bazylia z czosnkiem
6. czosnek z kolorowym pieprzem


cebulowa

cytrynowa

pieprzowa: mielony i ziarnisty

z owocami jalowca

z papryczek peperoni (ostra)

ziolowa: z suszonych ziól

opis skladników

1.z owocami z jalowca
2.z papryczkami peperoni,chilli,jalapeno,rawit,habanero
3.z cebula
4.ze skórka z cytryny
5.z suszonymi ziolami: ziola prowansalskie,tymianek,majeranek,bazylia,lisc lubczyka,oregano
6.z pieprzem kolorowym ziarnistym  i pieprzem czarnym swiezo zmielonym 

Przygotowanie:
skladniki (jesli sa swieze to pluczemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia)
tak jak w przypadku swiezych ziól,cytryny,papryczek,czy grzybów(moga byc suszone prawdziwki lub inne)   
skladniki  (jesli suszone ziola to nadaja sie odrazu)
butelki dokladnie myjemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia.

Gdy nasze skladniki sa przygotowane a butelki czyste i suche 
do kazdej butelki wkladamy lub wsypujemy wybrane przez nas skladniki.
Po czym zalewamy oliwa z oliwek dobrze zakrecamy
 i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i suche miejsce 
nie zapominajac o tym zeby raz dziennie kilka krotnie potrzasnac butelka.
Po 3 tygodniach wyciagamy (przecedzamy) tylko skladniki które byly swieze.
Suszonych nie trzeba.
I gotowe do uzycia :) Smacznego





a tu wszystkie razem
pieknie wygladaja i swietnie nadaja sie na prezent ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz