czwartek, 1 maja 2014

Zupa ogorkowa

SKŁADNIKI:

kości,udka lub skrzydełka

słoiczek przecieru ogórkowego

ok 1 kg ogórków kiszonych

2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 i 1/2 woreczka ryżu
5 łyżek śmietany (nie zimnej)
3 łyżki mąki
kostka rosołowa wołowa
kucharek
pieprz
sól
magi
liść laurowy
ziele angielskie


kości obgotować przez 30 min,odlać wodę i opłukać kości,zalać nową zimną wodą,gotować kości jak na rosół.ziemniaki pokroić w kostkę marchew,seler pietruszkę obrać i wrzucić go kości.gotować aż będą miękkie.dodać kostkę rosołową wołową,liść laurowy,ziele angielskie,kucharek, ogórki zetrzeć na tarce,(jak zostaną większe kawałki to ja używam blendera do poszatkowania.) ogórki smażyć na patelni z olejem aż będą miękkie.wyciągamy kości usmażone ogórki dodajemy do zupy. dodać pieprz,sól,magi.do smaku. wsypać ryż. gotować jeszcze 30 min.na małym ogniu,po czy odlać troszeczkę zupy do kubka lub jakiegoś naczynka,dodać ciepła śmietanę i mąkę.dobrze wymieszać i wlać powoli do zupy. kości lub udka obrać z mięsa i wrzucić  mięso  do zupy. JEŚLI ZUPA JEST ZA GĘSTA PROPONUJE WLAĆ SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW I POGOTOWAĆ PRZEZ CHWILĘ.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz