wtorek, 27 maja 2014

Najlatwiejszy jablecznik

Przepis znaleziony TU
Moje proporcje sa troche inne i zrobilam z tego jablecznik.


Skladniki:
8 jajek
1 1/2 szkl.drobnego cukru
1 szkl.oleju
3 szkl.maki
2 lyzeczki pr.do pieczenia
Kilka kropel ulubionego aromatu
1kg jablek
Cukier puder do posypania


Do  miski miksera wbijamy bialka i ubijamy na sztywna piane.pod koniec ubijania dodajemy po 1 lyzce cukru ciagle miksujac.powstanie gesta masa.dodac powoli zoltka i miksowac az sie polacza.dodac powoli olej wymiksowac i dodac aromat i ubic.piana zmnieszy swoja obietosc lecz bedzie gesta.dodajemy powoli mieszajac lyzka przesiana make z proszkiem do pieczenia.tortownice wykladamy papierem lub smarujemy margaryna i opruszamy maka.wylewany na nia ciasto wygladzamy i ukladamy jablka.wciskamy je troche w ciasto.pieczemy w 180-185 stopniach C przez 1h po czym sprawdzamy patyczkiem.
oczywiscie mozecie dodac inne owoce.




SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Przepis podobny jak na biszkopt.Robiłam wczoraj coś takiego,tylko zamiast jabłek,dałam truskawki.

    OdpowiedzUsuń