czwartek, 22 maja 2014

krokodylki

przepis jest na ogórki gruntowe ale sielone tez dobrze zmakują 

skladniki:
4.5 kg ogorkow (u mnie 10 szt.dlugie zielone)
7 lyzek soli
4 lyzeczki papryki (mozna dodac chilli)
3 glowki czosnku
16 lyzek oleju
3 szkl.octu
800 dag cukru





ogorki skroic w paski w cwiartki,posypac sola i zostawic na 8h (mozna tez w plasterki)
odlac powstaly sok nie bedzie potrzebny
ogorki zasypac papryka lub chilli dodac zmiazdzony czosnek i wymieszac
zagotowac olej i goracym zalac ogorki,nastepnie zagotowac cukier z octem i
gorace wylac na ogorki i odstawic na ok. 24 h
nastepnie ogorki wkladac do sloikow i zalac zalewa.pasteryzowac 7 min

ogorki sie kurcza i bedzie ich mniej niz przed zasypaniem sola
zostalo mi sporo zalewy wiec zrobilam kilka sloiczkow z pokrojonymi w plasterki






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz