czwartek, 1 maja 2014

konfitura pomaranczowa

Skladniki:
3kg pomaranczy
2 cytryny
3 szkl.cukru
3/4 szkl. wody
szczypta mielonego imbiru





Pomarancze i cytryny dokladnie umyc,osuszyc,obrac ze skorki,pozbyc sie pestek,skroic w kostke.
Skoke z pomaranczy zetrzec na tarce o grubych oczkach.
Zagotowac wode i cukier,gdy syrop zacznie wrzec,wrzucamy do niego cytrusy,dodac imbir.
Dusic na niewielkim ogniu.Regularnie mieszajac.
skorke z cytrusow zalac wrzatkiem i gotowac przez 2 min,odcedzic.
pomarancze po 1.5 godz zmiksowac blenderem dodac do nich skorke
 i dusic dalej na malym ogniu az zgestnieje przez ok.1 godz.
odstawic na noc i powtorzyc na 2 dzien gotowanie przez ok 1 godz.

goraca konfiture przelac do sloiczkow szczelnie zakrecic,i odwrocic do gory dnem az ostygnie.
oznaczyc i odstawic w ciemne suche miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz