czwartek, 1 maja 2014

kapusniaczek

SKŁADNIKI:


1.5 kg kapusty kiszonej
0.5 kg boczku wędzonego
kminek mielony
ziemniaki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe
zioła prowansalskie
sól
pieprz
magi
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
liść laurowy

1 kg kapusty opłukać i odsączyć z wody,pokroić.0.5 kg kapusty tylko pokroić (nie płukać,wtedy uzyskamy bardziej kwaskowy smak).
boczek i cebulę pokroić w kostkę,boczek wrzucić na patelnie i podsmażyć ok 7 min(jeśli puści za dużo soków odlać je z patelni do kapusty),dodać cebulę i smażyć razem aż cebulka się zarumieni.
ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę (kto jak lubi) zalać wodą i gotować 10-15 min (nie rozgotować za bardzo).
kapustę włożyć do dużego garnka,dodajemy cebulę i boczek,i mieszamy.dusimy aż kapusta puści soki i zmięknie.dodajemy roztarty czosnek i kminek.
w dzbanku rozpuszczamy bulion w ok 1 1/2 litra wody.
kapustę zalewamy bulionem i gotujemy 15min.doprawiamy pieprzem,solą,magi,liściem laurowym,ziołami prowansalskimi,ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
dodajemy gotowe ziemniaki.i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz