czwartek, 1 maja 2014

gulasz z winem

 SKŁADNIKI:

2 duże cebule

1 kg mięsa np.szynki
6 papryk (żółta zielona czerwona)
2-4 cukinie (w zależności od wielkości)
2-4 marchewki (ja używam miniaturek jak na zdjęciu w tedy ich nie kroję)
6 pomidorów
pieczarki
kostka bulionowa wołowa (knorr)
kostka do mięs ze słodka papryka (knorr)
2 ząbki czosnku lub (1 ząbek poszatkowany i 1 kostka smakowa z knorra)
0.25l czerwonego wytrawnego wina (ja używam małej butelki jak na zdjęciu)
przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie,słodka papryka,chilli,pieprz w ziarenkach, pieprz i sól.


    skroić mięso w kostkę (zostawić tylko chude mięso).wrzucić do rondla i dusić na oleju na małym ogniu,aż się zarumieni ok.30-40 min. obrać cebulę skroić w kostkę i zeszklić na maśle .pieczarki skroić w plastry (zeszklić na maśle) .warzywa skroić w kosteczkę .gdy mięso jest gotowe,rozpuszczamy bulion,dodajemy go do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem,doprawić pieprzem solą, kostka do mięs,słodką papryką,troszeczkę chilli, słodka papryka,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach.dusić tak mięso ok 15-20 min.po 20 min.dodajemy wino i dusimy ok 10 min.gdy mięso jest miękkie dodajemy wszystkie warzywa ( z nimi można kombinować kto co lubi ) i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. można podawać z ziemniakami jak i z ryżem


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz