wtorek, 27 maja 2014

czosnek w oliwie

Składniki:
5 główek czosnku (na 3 małe słoiczki)
oliwa z oliwek
pieprz świeżo zmielony (po łyżeczce na słoiczek)



czosnek obieramy,przekrajamy na pół (więcej aromatu będzie w oliwie) wkładamy do słoiczków.
nie za ciasno.(ja wlozylam za ciasno i nie mialy miejsca.po tygodniu przelozylam je do wiekszego sloja)
oliwę wlewamy do garnka,podgrzewamy (nie gotujemy) ciepła ale NIE GORĄCĄ (bo słoik pęknie) oliwe wlewamy do słoiczków z czosnkiem,dodajemy łyżeczkę pieprzu i dokładnie zakrecamy.
można pasteryzowac ja jednak tego nie robiłam bo czosnek u mnie schodzi jak woda ;)
po kilku dniach jest już gotowy (oliwe można dodać do sałatek a czosnek do dań)


po tygodniu przelozylam je do wiekszego sloja
dodalam suszone ziola i papryke i dolalam oliwy






1 komentarz: