czwartek, 1 maja 2014

bigos

SKŁADNIKI:

2 średnie białe kapusty
1 kg kapusty kiszonej
1kg kiełbasy
filety z kurczaka
filety z indyka
przecier pomidorowy
grzyby suszone
pieczarki
boczek
lisc laurowy
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
przyprawa do bigosu
papryka słodka
pieprz mielony
sól
magi



kapustę kiszoną opłukać i pokroić.białą kapustę opłukać, pokroić na 4 i poszatkować .obie kapusty zalać ok 3-4 l.wody i dusić w garnku aż zmiekknie..dodać przyprawy .mięso, kiełbasę skroić w kostkę i wrzucić do garnka .suszone grzyby namoczyć opłukać i zlać wodę. .pieczarki pokroić w plastry .grzyby dodać do garnka i dalej dusić ok.1.5 godziny .dodać przecier.w razie koniecznosci przyprawic wedle smaku.

mozna mrozic albo zapasteryzowac w sloiku



  •  

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz