czwartek, 1 maja 2014

Sałatka z Kabaczka,Papryki i Marchewki

SKŁADNIKI:
2 kg Kabaczka (ok.14 szt)
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
2 zółte papryki
u mnie dodatkowo marchewka 3 szt starta na tarce o duzych oczkach
ZALEWA:
16 szkl.  wody
1 szkl.octu 10%
2 plaskie łyżki soli
2 szkl.cukru
DODATKOWO DO KAŻDEGO SŁOIKA:
1 plasterek cebuli
gałązka sielonego kopru( u mnie 1 łyżeczka suszonego)
0,5-1 łyżeczki gorczycy (u mnie 1 na 1L słoik)
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego



Warzywa myjemy,kabaczek szatkujemy w plasterki,paprykę oczyszczamy z pestek kroimy w kosteczkę,dodatkowo dodałam marchewkę startą na tarce o duzych oczkach.
Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.


Do słoikow wsypujemy przypisane przyprawy,Sałatkę przekładamy do słoików,
na samą górę dałam koperek.Zagotować zalewę,gorącą napełnić słoiki.Szczelnie zamknąć,pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody.
Słoiki wyjąć z garnka,wytrzeć i odwrócić do gory dnem i zostawić do wystygnięcia.
Z Podanej ilości wyszło mi 8x1L słoików.
Ilość można zmniejszyć o połowę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz