czwartek, 1 maja 2014

Biała Kapusta w Zalewie Musztardowej

Składniki:
3 kg.bialej kapusty
2 łyżki soli
Zalewa:
0,5 szkl.octu
4 szkl.wody
2 płaskie łyżki soli
1,5 łyżki cukru
5 łyżek musztardy ( np.sarepskiej)
Dodatkowo do Każdego Słoika:
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego



kapustę poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli dokładnie wymieszać i zostawic na 30 min.
przełożyć na gazę (może być pielucha tetrowa) i odcisnąć sok.
przygotować słoiczki,oraz zalewę


odcisnieta kapustę zalać gorącą zalewą i zostawić na 20-30 min ( aż ostygnie)
kapuste przekładać do słoików i zalać pozostałą zalewą.
Pasteryzować 20 min.



Jest przepyszna polecam,przepis powstał nagle w trakcie robienia innej kapusty,
tak mnie natchnęło :D
Jesli ktoś woli ostrzejszy smak można doprawić pieprzem lub ostrzejsza musztarda.

ŻYCZĘ SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Wyglada apetycznie, chyba bede czestrzym gosciem na Twoim blogu.
    Z jakimi daniami łaczylabys ta kapuste? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko...napewno z mieskiem i ziemniaczkami ale z jakim nie wiem wczesniej jej nie robilam,to moj pierwszy raz :D przetestuje i nap.z czym najlepiej smakuje ;)

      Usuń
  2. Na pewno wytestuję :) Dziękuję :)***

    OdpowiedzUsuń